dilluns, 15 de febrer de 2016

Apps para educadores 2.0

La entrada de hoy va destinada a todos aquellos maestros y orientadores 2.0

Tienes tablet o iPad? La utilizas en el aula? Hay infinidad de aplicaciones para crear material, evaluar al alumnado, para seguir formándote como profesional, para comunicarte con las familias,...


PARA CREAR INFOGRAFIAS:


PARA CREAR VIDEOS:

PARA CREAR ACTIVIDADES INTERACTIVAS: Jclic, Scratch

PARA ELABORAR PREGUNTAS Y CONCURSOS:

PARA HACER ESQUEMAS:

PARA COMUNICARTE CON LOS PADRES:
PARA FORMARTE

PARA ORGANIZAR EL AULA
Espero que os sirvan y les déis utilidad. Un abrazo enorme.

divendres, 15 de maig de 2015

Infografies de llibres

Avui us presento una manera diferent de fer el resum d'un llibre. En comptes de fer les típiques preguntes tancades i avorrides de comprensió lectora per comprovar si l'infant ha entès l'argument del llibre, us proposo que l'alumne hagi de fer una INFOGRAFIA sobre aquest.

Es tractaria de fer una espècie de pòster propagandístic sobre el llibre, per tal que la persona que ho miri vulgui llegir-s'ho. D'aquesta manera l'infant:
1. Aprèn a seleccionar la informació més rellevant del llibre. 2. Sintetitzar-la. 3. Organitzar la informació en l'espai perquè quedi bonic estèticament. 4. Fa ús de les TIC, desenvolupant així la Competència Digital. 5. Està motivat per tal de recomanar al públic el seu pòster.

Aquest és un exemple (fet en tres llengües) sobre el llibre "Enamorados" de la Rébecca Dautremer.
Fet amb Easel.ly.

dijous, 12 de març de 2015

Mètodes pedagògics

El treball per projectes és ja bastant habitual a moltes escoles d'Educació Infantil a Catalunya, però malauradament són pocs els centres que treballen amb aquesta metodologia a Primària. El treball per projectes parteix dels interessons dels infants, per tant, l'aprenentatge és molt més significatiu, i la constància i l'esforç són presents en tot moment ja que els alumnes estan molt més motivats. Per altra banda, sembla increíble que l'aprenentatge col·laboratiu o l'aprenentatge basat en la resolució de problemes no s'implementin a les escoles fins el 2017. L'aprenentatge basat en la resolució de problemes ajuda als alumnes a buscar per ells mateixos estratègies per arribar a una solució que, d'antuvi, no saben. Ells són els protagonistes del seu propi aprenentatge, ja que no es resol allò que l'infant és capaç de trobar per ell mateix.

diumenge, 8 de març de 2015

El PLE

PLEPersonal Learning Environment
PLNPersonal Learning Network
EPd'A: Entorn Personal d'Aprenentatge
XPd'A: Xarxa Personal d'Aprenentatge

El PLE és el conjunt d’eines, connexions, activitats, aplicacions, serveis web, relacions i/o interaccions que una persona utilitza per a gestionar el seu propi procés d’aprenentatge. És un enfocament informal de l'aprenenatge on tu mateix tries els teus docents i fixes els teus objectius. Hem de dir que, per qualsevol persona però sobretot per un docent, és importantíssim tenir un bon Entorn d'Aprenentatge ja que és gràcies a aquest que aprenem, compartim i gestionem la informació.


Avantatges de l'ús del PLE per un docent: et desenvolupes professionalment i de manera gratuïta, aprens d'especialistes, trobes eines i estratègies per utilitzar a l'aula, estàs constantment actualitzat de les últimes notícies d'educació, pots compartir idees i recursos amb altres mestres.


Sempre ha existit la Xarxa Personal d'Aprenentatge però eren els amics, els companys de feina, la família... De fet, qualsevol persona amb la que interactuem forma part de la nostra xarxa. Avui en dia, en l'era digital i amb l'ús d'Internet i de les TIC, el nostre Entorn Personal d'Aprenentatge és MOLT més ampli. Internet ens dóna l'oportunitat d'aprendre a partir de totes les eines, recursos que trobem (fonts d'informacions) i les persones amb les que ens comuniquem. Per aquesta raó és essencial també contrastar diverses fonts per tal que siguin fiables, (no podem creure'ns el primer enllaç que trobem a la Web). Consell: seleccionar bé les persones a les que seguim a les xarxes social.


Un altre aspecte important és que hem de ser generosos. No només podem ser consumidors/espectadors, TAMBÉ HEM DE PRODUIR i COMPARTIR, com per exemple publicant inforgrafies pròpies, tutorials,...

Aquí us deixo què és el PLE en format INFOGRAFIA. Es tracta d'un poster amb informació gràfica sobre un concepte determinat. Crec que és un recurs ideal per utilitzar a l'aula ja que els infants retenen molt millor els conceptes a través d'imatges visuals i informació esquemàtica.
És molt important cuidar el nostre PLE, donar i rebre de les persones per crear una comunitat d'aprenentatge on tots aportem el nostre granet de sorra. Pregunteu-vos: Què aporto jo a les persones de la meva Xarxa Personal d'Aprenentatge? Sóc una simple receptora d'informació? Com podria millorar el meu PLE?

dilluns, 16 de febrer de 2015

Storify Flipped Classroom

Storify és una plataforma online que permet crear un llistat (d'imatges, vídeos, tweets) a partir de les informacions que circulen per les xarxes socials. Crec que és molt útil per recollir dades interessants sobre un tema i tenir-ho tot unificat.

dimarts, 3 de febrer de 2015

The Flipped Classroom

"La classe invertida", un model pedagógic totalment coherent.Per què adquirir coneixements teòrics a l’aula quan els podem aprendre mirant un vídeo o llegint un article? Per què fer les activitats a casa quan podem fer-ho amb la supervisió i ajuda de la mestra? Crec que la Flipped Classroom és un model totalment coherent que concorda amb les necessitats de la societat actual i on les TIC tenen un paper fonamental. Però, per tal que aquest model es pugui fer servir a les escoles, els docents han de disposar dels continguts i serveis digital necessaris. Personalment crec, i ESPERO, que al menys la nova generació de mestres farà servir aquest model per les seves classes.