diumenge, 8 de març de 2015

El PLE

PLEPersonal Learning Environment
PLNPersonal Learning Network
EPd'A: Entorn Personal d'Aprenentatge
XPd'A: Xarxa Personal d'Aprenentatge

El PLE és el conjunt d’eines, connexions, activitats, aplicacions, serveis web, relacions i/o interaccions que una persona utilitza per a gestionar el seu propi procés d’aprenentatge. És un enfocament informal de l'aprenenatge on tu mateix tries els teus docents i fixes els teus objectius. Hem de dir que, per qualsevol persona però sobretot per un docent, és importantíssim tenir un bon Entorn d'Aprenentatge ja que és gràcies a aquest que aprenem, compartim i gestionem la informació.


Avantatges de l'ús del PLE per un docent: et desenvolupes professionalment i de manera gratuïta, aprens d'especialistes, trobes eines i estratègies per utilitzar a l'aula, estàs constantment actualitzat de les últimes notícies d'educació, pots compartir idees i recursos amb altres mestres.


Sempre ha existit la Xarxa Personal d'Aprenentatge però eren els amics, els companys de feina, la família... De fet, qualsevol persona amb la que interactuem forma part de la nostra xarxa. Avui en dia, en l'era digital i amb l'ús d'Internet i de les TIC, el nostre Entorn Personal d'Aprenentatge és MOLT més ampli. Internet ens dóna l'oportunitat d'aprendre a partir de totes les eines, recursos que trobem (fonts d'informacions) i les persones amb les que ens comuniquem. Per aquesta raó és essencial també contrastar diverses fonts per tal que siguin fiables, (no podem creure'ns el primer enllaç que trobem a la Web). Consell: seleccionar bé les persones a les que seguim a les xarxes social.


Un altre aspecte important és que hem de ser generosos. No només podem ser consumidors/espectadors, TAMBÉ HEM DE PRODUIR i COMPARTIR, com per exemple publicant inforgrafies pròpies, tutorials,...

Aquí us deixo què és el PLE en format INFOGRAFIA. Es tracta d'un poster amb informació gràfica sobre un concepte determinat. Crec que és un recurs ideal per utilitzar a l'aula ja que els infants retenen molt millor els conceptes a través d'imatges visuals i informació esquemàtica.
És molt important cuidar el nostre PLE, donar i rebre de les persones per crear una comunitat d'aprenentatge on tots aportem el nostre granet de sorra. Pregunteu-vos: Què aporto jo a les persones de la meva Xarxa Personal d'Aprenentatge? Sóc una simple receptora d'informació? Com podria millorar el meu PLE?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada